x
Close
Dieta Natura Zdrowie

Sok z buraków i jego wpływ na nasze zdrowie.

Sok z buraków i jego wpływ na nasze zdrowie.
  • Published20 czerwca, 2020

Dlaczego warto pić regularnie sok z buraków ćwikłowych? Jego niezwykłe właściwości wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, a co za tym idzie czynią to warzywo jednym z najbardziej odżywczych

Burak ćwikłowy znany jest od tysiącleci, był przede wszystkim uprawiany początkowo na Bliskim Wschodzie, gdzie rosnąc wcześniej na dziko zdobył szerokie zainteresowanie, dzięki swoim wartościom, przypisywano im wręcz magiczne znaczenie.

Chociaż w naszej diecie burak pojawia się najczęściej jako dodatek do zup, w tym takiego dania jakim jest barszcz czerwony, to nie powinniśmy zapominać, że warto by się skłonić w stronę spożywania do w postaci napoju, tzn. jako sok z buraków.

Dlaczego akurat w tej postaci?

Ugotowane buraki, tracą prawie wszystkie swoje wartości, które posiadają przed obróbką termiczną dlatego jeżeli chcemy odczuć ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie, musimy je spożywać na surowo.

Co takie ma w sobie właśnie ten napój? Na początek trzeba dodać, że taki sok przygotowujemy nie tylko z samej bulwy buraka ćwikłowego, ale także z jego czerwono-zielonych liści, które również są jadalne i zawierają wiele składników odżywczych tzn. mikroelementy i makroelementy.

Sok z buraków zawiera przede wszystkim szeroką gamę takich pierwiastków jak magnez, potas, wapń, cynk, mangan, kobalt, cez, rubid, a także niewielkie aczkolwiek mające znaczący wpływ na nasz organizm niewielkie ilości żelaza. Dzięki temu, że sok zawiera żelazo polecany jest szczególnie dla osób cierpiących na taką przypadłość jaką jest anemia, gdyż wspomaga proces krwiotwórczy. Ze względu na wysoką zawartość takich substancji jak błonnik pokarmowy czy betanina, powinien być spożywany przez osoby stosujące dietę odchudzającą. Warto tutaj zaznaczyć, że sok z buraków ćwikłowych pobudza odporność do działania, ma przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwbakteryjne. Znacząco wpływa na poprawę naszego samopoczucia, regularnie pity obniża ciśnienie krwi, wspomaga metabolizm.

Mogą spokojnie go pić osoby cierpiące na taką dolegliwość jak cukrzyca, gdyż surowy burak ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Trzeba jednak uważać, gdyż gotowany burak ma niestety wysoki indeks glikemiczny. W tym przypadku należy uważać szczególnie.
Warto dodać, że burak ćwikłowy to także źródło przeciwutleniaczy, z czego wynikają jego właściwości antynowotworowe i hamujące proces starzenia się organizmu.
Można, zatem jednoznacznie stwierdzić, że sok z buraków będzie doskonałym i zdrowym uzupełnieniem naszej codziennej diety.

Written By
Rośnij Zdrowo