x
Close
Zdrowie

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?
  • Published18 listopada, 2020

Ten rodzaj herbaty wywodzi się z Chin oraz z Japonii i pojawia się w wielu odmianach. Zielona herbata ma wielu zwolenników, którzy zachwycają się jej wyjątkowym smakiem i charakterystycznym aromatem.

Zielona herbata w wielu wariantach smakowych i zapachowych

Każdy, kto lubi delektować się esencjonalną zieloną herbatą, dobrze wie, jak wiele ma ona odmian. Poszczególne gatunki różnią się od siebie przede wszystkim smakiem i kolorem oraz zawartością kofeiny. Choć zielona herbata smakuje wybornie, to nie tylko o smak tutaj chodzi. Ważne jest także to, że znajduje się w niej mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Przede wszystkim chodzi tu o witaminy takie jak C,E, B i K oraz potas, fluor, miedź, wapń, cynk i potas. Oprócz tego pełna jest aminokwasów, garbników i polifenoli. Działanie tych związków i substancji roślinnych wpływa na poprawę jakości skóry i opóźnia procesy starzeniowe. Co więcej, zielona herbata pomaga w stanach wzmożonego napięcia nerwowego, poprawia pamięć, usprawnia metabolizm wątroby czy przeciwdziała problem z nadciśnieniem.

Zielona herbata a odchudzanie

Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, zielona herbata może wspomóc Twoje plany na odchudzanie. Aromatyczny napar przyśpiesza przemianę materii i hamuje apetyt. Dzieje się tak dlatego, że zielona herbata zawiera witaminę B, polifenole czy kofeinę. Co więcej, napój z liści herbaty działa moczopędnie, przez co usuniesz z organizmu mnóstwo toksyn.

Pij, ale z umiarem

Zielona herbata jest dobra dla zdrowia, ale nie można jej nadużywać. Przede wszystkim może blokować wchłanianie żelaza z pokarmów i czasami podrażnia żołądek. Ten wyborny napój wypłukuje wapń z krwi i osłabia działanie leków na nadciśnienie. W niektórych przypadkach lepiej skonsultować ze swoim lekarzem kuracje zieloną herbatą. Jedna filiżanka dziennie zupełnie wystarczy, aby choć raz w ciągu dnia móc rozkoszować się wyrazistym smakiem herbacianego napoju.

Odpowiednie parzenie ma znaczenie

Zielona herbata wymaga specjalnego zaparzania, które wydobywa z niej esencję właściwości prozdrowotnych. Jeśli będziesz ją zbyt długo zaparzać, wtedy uzyskasz gorzakwy posmak naparu. Jeśli chcesz przygotować idealny aromatyczny napój, zamocz na dwie godziny liście herbaty w wodzie. W te sposób uwolnią się z nich w dużej liczbie antyoksydanty. Dopiero po tej wodnej kąpieli włóż liście do gorącej, ale nie wrzącej wody. Najlepiej, aby miała temperaturę od 60 do 85 st. C. Wtedy zielona herbata zachowa swoje właściwości prozdrowotne.

Written By
Rośnij Zdrowo